Temat na dziś „ Nasz mazurek wielkanocny”
Temat na dziś „ Nasz mazurek wielkanocny” piątek 02. O4.2021r
- Gimnastyka buzi i języka – ćwiczenie logopedyczne: „ koszyk ze święconką”
Wiklinowy koszyk , w nim serwetka biała- język zmieniamy w koszyk, unosząc go na boki do kącików ust, sięgamy do brody, to serwetka.
W koszyku baranek z cukrowym futerkiem –cichym głosem beczy bee bee bee, wypychamy policzki językiem.
Obok dwie pisanki, jedna ma kropeczki- czubkiem języka rysujemy kropki na podniebieniu.
Druga opleciona czerwoną wstążeczką- czubkiem języka rysujemy wstążkę wokół ust.
Jest też mała babka z wierzchu lukrowana – szeroki język zakrywa górną wargę,
Kurczaczek choć z cukru, cicho popiskuje – piszczymy jak kurczak pi pi pi.
Kawałek kiełbaski, zając z czekolady,
jest pasztet i serek , także ćwikła z chrzanem. Oj, wszystko to zjemy w świąteczny poranek. Mniam ,mniam ,mniam.
- A teraz zróbcie razem z mamą mazurek wielkanocny, oto przepis:
Składniki: 250 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 180 g masła osełkowego, 50 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, bułka tarta (do posypania formy). MASA: 100 g skórki pomarańczowej, 250 g konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej, 1 puszka masy kajmakowej, 60 g kruszonych orzechów włoskich, 100 g białej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz cukier puder, dodaj zimne masło – posiekane nożem. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut, po czym rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż nimi brzegi. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni. W rondelku wymieszaj kandyzowaną skórkę pomarańczową, konfiturę oraz 50 ml wody. Duś na małym ogniu 10 minut, często mieszając. Upieczony spód odstaw do wystygnięcia, a następnie rozprowadź na nim masę kajmakową. To samo zrób z masą pomarańczową. Posyp wierzch kruszonymi orzechami. Udekoruj kleksami z białej i ciemniej czekolady rozpuszczonych osobno w kuchence mikrofalowej z 1 łyżeczką masła.
Życzę udanych wypieków i WESOŁYCH ŚWIĄT!